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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF 
SOLID WASTE AND EMERGENCY 

RESPONSE 
Ms. Catherine A. McCord 
Manager, Environment and Business Integration 
Safety-Kleen 
1000 North Randall Road 
Elgin, Illinois  60123-7857 
 
Dear Ms. McCord: 
 

Thank you for your April 25, 1997 letter to Michele Anders requesting a written 
confirmation of the regulatory status of used parts washing solvent that is to be used for 
drum wash at Safety-Kleen's facilities without first being reclaimed.  You asked whether 
the used parts washing solvent would be excluded from the definition of solid waste 
pursuant to 40 CFR §261.2(e)(1) when it is used as an effective substitute for a 
commercial product.  Based on the information that you provided, it is the Agency's 
understanding that Safety-Kleen intends to collect used parts washing solvents from its 
customers. Some of the used parts washing solvent from designated customers would 
be used for drum washing at Safety-Kleen facilities.  This used solvent designated for 
drum washing would be consolidated, but would not be reclaimed, prior to its use for 
drum washing.  The solvents designated for drum washing would also be segregated 
(i.e., always in separate containers or tanks) from the other used solvents collected from 
Safety-Kleen's customers. 

 
Because the material (i.e., used solvent continuing to be employed in solvent 

uses) remains a product, your question about the applicability of 40 CFR §261.2(e) (1) is 
moot.  That regulatory section is intended to apply to secondary materials, which is not 
the case for used solvents that are not yet "spent." 
 

The Agency has previously stated that when a used solvent is employed for 
another solvent use, this continued use indicates that the solvent remains a product. The 
used solvent in this case is a material continuing to be used as a solvent, the purpose for 
which it is intended, rather than a spent material being reused. Consequently, the used 
solvent to be employed for drum washing would not be considered a solid waste and 
would not be subject to the Resource Conservation and Recovery Act ("RCRA") Subtitle 
C hazardous waste regulations when generated, transported, or used.  50 Fed. Reg. 614, 
624 (1985).  Accordingly, used parts washing solvents that are collected and  
consolidated by Safety-Kleen and then used for drum washing without first being 
reclaimed would not be a RCRA solid waste. 
 

In the case of shipments of used solvents in tanker trucks, if any part of a 
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shipment of solvent is reclaimed, burned for energy recovery, or otherwise defined as 
solid or hazardous waste (as opposed to being directly used only for drum wash), the 
entire shipment must be managed according to the applicable RCRA Subtitle C 
regulations. In situations in which used solvents collected from multiple sources are 
handled in separate drums or containers on the same truck, each container must be 
handled according to the applicable regulations (depending on how the solvent is to be 
used or managed), including hazardous waste manifest requirements. After the 
solvents have been used for drum washing, any residual solvents would be subject to a 
hazardous waste determination and must be managed according to the applicable 
RCRA Subtitle C requirements. 
 

Furthermore, the Agency is aware of the potential for the "continued use" policy 
to be abused, and thus, notes that the continued use must be legitimate for the used 
solvents to be excluded from regulation as a solid waste. The Agency would consider 
the continued use of the used solvents for drum washing to be legitimate in situations 
in which: 1) the used solvents are effective for the drum-washing operation, especially if 
the used solvents substitute for solvents that would otherwise have to be purchased (if 
the used solvents would not be an effective washing agent for the drums, using the 
used solvents in lieu of other effective drum-washing agents would not be considered 
legitimate), 2) the used solvents are used only for washing drums that actually need it 
(if the used solvents are used as drum-washing agent when the drums do not need 
washing, using the used solvents would not be considered legitimate), and 3) the used 
solvents are not used in excess of what would normally be required to wash drums (if 
the used solvents are being used in excess of the amount of solvents needed for the 
drum-washing operation, e.g., more than would be necessary to wash the drums 
effectively, using the used solvents would not be considered legitimate). 
 

The regulatory interpretation provided above is based on the U.S. EPA's 
interpretation of federal regulations. Some states in which the continued use of the used 
parts washing solvent occurs may have different regulatory requirements or 
interpretations. For case-specific determinations on the status of the continued use of 
the parts washing solvent for drum wash, please contact the appropriate state 
regulatory agency or EPA Regional Office. 
 

If you have any questions or would like additional information, please contact 
Jeff Hannapel at (703) 308-8826. 
 

Sincerely, 
 
David Bussard 
Waste Identification Division 
Office of Solid Waste 


